понеделник, 5 декември 2011 г.

БЛОГЪТ НА СМЪРТТА: "Циганите на Сатурн", Глава 9


Написано от The Maker на Вторник, 13/09/2005 - 17:56.

Блажено отпусната върху старинен фотьойл Аниспин отпиваше от порцеланова китайска чаша ароматен планински чай и нежно галеше зад ушите 2-годишния си ягуар Джери. Отвреме навреме хвърляше по един отегчен поглед на Пабло Пикасо, който нервно захапал четката се суетеше около недовършения й портрет, докато Салвадор Дали спореше на висок глас с Джон Атанасов за предимствата на тостера пред блондинките.
- Шах, Ани! - Победоносно отбеляза Кафка след като премести офицера си с две квадратчета напред. - Ако продължаваш да не внимаваш до три хода ще си мат.



- О, Франц - добродушно се усмихна Аниспин, - не съм се и съмнявала, че отново ще постъпиш като джентълмен. Върни този ход назад. Нима не виждаш, че твоят офицер ще падне в жертва на пешката до него.
В този миг до нея се делово приближи Филип Марлоу с GSM в ръка:
- Ани - каза той, - Поаро те търси, май е надушил нещо.
Ани взе телефона и постави го постави до ухото си. В продължение на няколко минути кимаше с глава без да пророни нито звук и накрая каза:
- Чудесна работа, Еркюл. Идвай насам, защото ще ми трябваш.
След което с бързината на 16-годишно девойче рипна от фотьойла, плесна два пъти с ръце и обяви на висок глас:
- Момчета, край на забавленията! Приключваме за днес. Работа ме чака!
- Окей, Ани - обади се Дали. - Сигурна ли си, че няма да имаш нужда от нашата помощ?
- Благодаря ти, но тази работа ще е за хора с малко ум и много мускули.
Просторната стая, за която Марлоу обичаше да казва, че може да прави състезание с кадилаци, освен ако не рита футбол в нея, се изпразни мигновено и до Ани остана само любимия й ягуар.
Тя щракна с пръсти и една от стените се превърна в огромен екран, откриващ широка панорамна гледка към Витоша. Докато съзерцаваше планината Ани си спомни за своя възход и презрително се усмихна. "Всъщност, помисли си тя, великият път не е сложен за този, който няма предпочитания. Когато няма любов и омраза, всичко е на повърхността и е ясно. Направете и най-малкото отделяне - тогава и небето, и земята ще се окажат безкрайно раздалечени. Ако искате да видите Истината, не се изказвайте "за" и "против". Борбата между това, което обичате, и това, което не обичате, е болест на ума." Тя обичаше тази фраза и често си я припомняше в такива моменти.
Сега, когато имаше всичко, тя знаеше, че всъщност няма нищо. "Народите правеха изпърво своите жертвоприношения пред Тохил и после отиваха да поднесат своите почитания на ахпоп и на ахпоп-камха. После отиваха да поднесат своите богати пера и своята дан пред владетеля. А владетелите, издържани от тях, бяха ахпоп и ахпоп-камха, които бяха завладели техните градове." Тази фрама изскочи изведнъж в главата й. Къде ли я беше чела, не можеше да си спомни сега. В съзнанието й на преден план все още се въртеше ярката сцена с първия полет на циганите до Сатурн. С него Ани бе положила началото на своя свръхсекретен и успешен експеримент, наречен "Триумфът на миналото".
Идеята за него й бе дошла още докато беше на 12. Тогава, застанала пред една картина на Гоген, тя си бе помислила : "Колко хубаво би било този човек да е сред нас отново и да продължи да рисува" И ето, че тази мечта се бе превърнала във факт. Но Ани бе отишла дори по-далеч. Тя можеше да облече в истинска плът и кръв дори литературните герои, които й харесват. И всичко това бе станало много просто. Само трябваше да бъде използвана енергията на сапунените мехури на подходящото място и подходящото време. Оказа се, че мястото е Сатурн, а тези, които могат да произвеждат енергията най-добре се оказаха циганите. Мързеливи по природа и деструктивни по призвание хората, принадлежащи към този чергарски народ, единствени можеха да усвоят и акумулират тази енергия и да я превърнат в източник на възраждането на велики личности и литературни герои. Комбинацията между тежките метали на Сатурн и циганите, породена от генетично заложеното привличане на тази раса към тях се оказа необходимия катализатор на процеса по произвеждане на енергията от сапунени мехури. Ани ревниво пазеше в тайна как точно става това - на пръв поглед циганите се занимаваха само с духане в малки пластмасови обръчи, от които излизаха сапунени мехури, веднага привличани в медни генератори, произвеждащи самата енергия. "Само ако знаеха, че всъщност е много по-сложно", усмихна се Ани и махна с ръка към екрана. Картината веднага се промени и на нейно място се появи сепарето в "Червения дракон", където седяха добре познатите на Ани отрепки, към които тя дори изпитваше топли майчински чувства.
Можеше да ги унищожи още на мига, но сърце не й даваше. Всъщност не беше точно така. Веднага би ги заличила, за да ги пресъздаде отново - по-добри и по-послушни, но онова, което й каза Поаро, я накара да се спре.
- Блогът на смъртта, Ани - бе прошепнал Поаро в края на телефонния разговор. - има нов администратор. Той изрично каза да стоиш настрана докато сам не прецени кога да се намесиш. Каза още, че имаш стари задължения към блога, които не си изпълнила и че само ако си помислиш да действаш на своя глава знае как да те спре.
Ани знаеше, че е така. Затова докато чакаше Поаро да се появи при нея само се заслуша в разговора, който отрепките провеждаха в пропадналата клоака "Червения дракон".

Илюстрацията е от сайта maximonline.bg

Блог класация

Няма коментари:

Публикуване на коментар