сряда, 6 октомври 2010 г.

Следваща спирка (роман). Глава 3

1.
19:30 ч., понеделник, 15.08.1994г., кабинетът на Генералния директор на БНТ

- Дума да не става! Въобще си го избийте от гла­вата! - заяви телевизионния шеф. - Защо не пробвате с някой вестник? Те имат по-голямо доверие във ви­денията на екстрасенсите.
- Аудиторията ви е по-голяма, г-н Вучев. Дайте ми само трийсет секунди в централните новини!
- Не бих ви пуснал дори след полунощ! Та вие чувате ли се какво говорите? Виж -шефът пусна ехид­на усмивка, - ако имахте видеозапис на автобуса как изчезва в пропастта...
- Повярвайте ми в края на краищата! Знам, че звуча налудничаво...


- И какво ще кажете? Автобус-вампир отвлича седем души в неизвестното?! Нали още на другия ден ще ме изритат оттук! Осъзнайте се, човече!
- Ама я си представете, че съм прав? Изпускате страхотен шанс.
- Не ми ги пробутвайте тия. Не на мен. Идвате тук и ми разправяте врели-некипели - мистериозен автобус отвлича журналист, полицай, фото модел и четирима тийнейджъри! Това не го пускат дори в спи­санията за фантастика вече. Я си признайте честно колко ракии обърнахте преди да дойдете тука?
- Тези хора няма да са последните отвлечени!
- Та вие дори не сте сигурен, че и тези са отвле­чени. Можехте да се отбиете първо до полицията, на­пример.
- Поне да съобщя номера на автобуса!
Вучев придоби отегчено изражение. Отначало се за­бавляваше, но взе да му писва. Стана от креслото и подаде ръка на мъжа срещу себе си.
- Да сметнем разговора за приключен - каза. -Ако разберете със сигурност, че тези хора са отвле­чени, се обадете пак.
Мъжът стисна ръката му и излезе без да спори повече. Вучев грабна слушалката на телефона и наб­ра номер.
- Пратете ми някой репортер. Какво? Как така няма никой?! Първият, който се завърти без работа в Нюз-рума го искам веднага в кабинета ми! Веднага!

2.
Три часа по-рано, Видението на екстрасенса

- Малко футбол има в действията на двата отбо­ра - отбеляза коментаторът. - Малобройните привър­женици на „Славия“ едва ли ще бъдат очаровани и след този мач на „белите“. „Болярите“ владеят топката, но сякаш не бързат да я вкарат в половината на против­ника, въпреки негативния затях резултат.
Апостолов отвори още една бира и мислено се съгласи с коментатора. „Славия“ водеше с 1:0 срещу „Етър“, обаче той не се съмняваше, че в крайна смет­ка „белите“ ще загубят с три-четири гола разлика. От­давна бе минало времето, когато „Славия“ е била от­бор, достоен за уважение. Последната купа, която бя­ха взели бе в далечната и незабравима 1943-та годи­на и оттогава „белите“ едва се задържаха в майсторс­ката група. Влизането на отбора в първите десет се смяташе за добро постижение.
Камерата показа празните трибуни. Трийсети­на мъже на преклонна възраст вяло подкрепяха от­бора на стадион „Овча купел“. Съдията свири края на полувремето. Апостолов отпи глътка бира, напипа дистанционното и тъкмо се канеше да превключи на Ефир 2, когато бяла пелена се спусна пред очите му. Почувства как започва да се отделя от тялото си. Ръ­ката, хванала дистанционното, стисна още по-здра­во. Пластмасата не издържа и се разпръсна на мно­гобройни парчета. Телевизорът продължи да преда­ва програмата на Канал 1. Треньорът на „Славия“ бе­ше започнал да обяснява пред репортер как негови­те момчета играли много добре тактически през пър­вото полувреме и щели да вземат мача в края, но Апо­столов вече не чуваше нищо. Неговият дух се рееше в безплътната и призрачна страна на виденията. До­ри не можеше да види тялото си, отпуснато на фотьой­ла пред телевизионния екран. Никога не можеше да го види.
Два снопа ярко жълта светлина пронизаха без­плътната му форма и минаха през него. Той се озова във вътрешността на някакъв автобус, без съмнение „Икарус“. Вътре в него спяха седем души. Един от мъ­жете тепърва щеше да се събуди. Това беше журна­листът. Лицето му се кривеше неспокойно, но вече излизаше от кошмара. Апостолов изведнъж почувст­ва как някаква сила го тласка извън автобуса. От опит знаеше, че не може да се вкопчи в нищо. Позволи да бъде изтласкан навън и видя „Икарус“-а. Видя как вън­шният му вид непрекъснато се променя. Претърпява­ше някаква безумна и страшна метаморфоза. Авто­бусът рязко спря и се извърна към него. Извърна се, не просто някакви маневри и т.н. Извърна се като ко­тка, която е дръпната за опашката, фаровете го гле­даха. Усети ги как се впиват в него. Махай се! Махай се! Никой не те е канил тук! Изчезни Веднага, пре­ди да е станало късно!
Против волята си Апостолов усети, че се връща в тялото си. То се гърчеше като при епилептичен при­падък. От носа и ушите му бликаше кръв. Слепоочия­та пулсираха. Вените по шията му изпъкнаха, сякаш повдигаше непосилна тежест. Усети болка. За пръв път. Не го изпускай. Чуваш ли, не го изпускай.
Майната й на болката...
Успя да надделее. Откъсна се за втори път от тя­лото си, но автобусът вече беше далеч. Виждаше как задните му стопове потъват в мрака. Не можеше да го догони, но го чу. Добре, душичке! Щом толкова държиш да знаеш, ще си го получиш! Щом свърша с тях ще се върна за други и познай първо на коя врата ще почукам, задник такъв! Предупредихте да се разкарваш! Предупредих те...
... „Славия“ все пак бяха били „Етър“ с 2:0. Добро начало за сезона. Апостолов се стовари болезнено обратно в тялото си. Бялата му риза бе подгизнала от кръв. Стомахът му се канеше да изскочи от устата. Той побягна към тоалетната. Прегърна чинията и дъл­го повръща, докато го заболя и от устата му се прото­чи слуз.

3.
20:25 ч., понеделник, 15.08.1994г., кабинетът на Генералния директор на БНТ

Репортерът влезе и безпогрешно надуши идва­щата буря. Шефът му винаги изглеждаше по този на­чин, когато се гласеше да раздава шутове в задници­те им.
- Охо, Върбанов?! Баш ми е драго, мой човек. Как се сети да наминеш насам?
- Връщам се от репортаж - оправда се репорте­рът. - Бях в Княжево, за живата верига.
- И сигурно си взел интервюта от всички присъс­тващи. Поне готов ли е материалът?“ - Ще стане за късните новини.
- Така и предполагах.
Вучев запали цигара „Житан“, последната в ку­тията.
- Сядай.
Репортерът послушно изпълни нареждането.
- Днес при мен беше един кретен, който се пред­стави за екстасенс. Чувал ли си името Апостол Апос­толов?
- Много е известен в тези среди - кимна репор­терът.
- Може и така да е. Та същият ми надрънка един куп глупости за виденията си. Пратих го да си ходи и щях да се обадя и в лудницата, ако нещо не ми подс­казваше, че може и да излезе нещо от историята му.
Вучев побутна към Върбанов лист хартия.
- Тук съм записал имената и фамилиите на се­дем души - обясни. - Двама от тях да доста известни -Христо Бърдаров е бъдещият главен на „24 часа“, до­колкото знам, а Илияна Владимирова след месец ще позира за „ВОГ“. Освен тях списъкът включва едно ченге и четирима младежи. Апостолов твърди, че вси­чките тия са отвлечени. Не казвам, че трябва да при­емаме историята му като чиста монета, обаче можем да си направим труда да проверим информацията. Ти си човекът, който поема случая!
Върбанов взе листчето, внимателно го сгъна и го сложи в джоба си.
- И още нещо. Най-отдолу съм записал номера на автобуса. Виж по гаражите дали имат подобен. За твое улеснение, марката е „Икарус“.
- Отвлечени са с автобус? Та това е смешно! -позволи си да коментира репортерът.
- Хич не ме интересува мнението ти. Освен това тоя Апостолов смята, че не са отвлечени с автобус, а от автобус. Схващаш ли?
Разговорът беше приключен и репортерът изле­зе от кабинета с убеждението, че шефът му оконча­телно е превъртял.


4.
21:32 ч., понедел ник, 15.08.1994г.


Най-сетне Апостолов бе открил адреса на ико­номиста Велчев. Той беше единствения човек, който бе видял на живо автобуса, освен жертвите му, раз­бира се. Бе видял и мястото, където „Икарус“-ът бе на­пуснал реалния свят. Знаеше, че няма много време. То можеше да бъде седмица, ден, час. Автобусът ще­ше да се върне и да убива. И, което съвсем не е за пренебрегване, мой човек, и ти му влизаш в сметка­та, дето много искаш да знаеш.
Тоя тип трябваше да се сети къде е точното мяс­то. Апостолов и понятие нямаше какво ще направи като го намери. Засега. Но това беше единствената възможност да попречи на „Икарус“-а. Усещаше, че седемте души вътре в него също биха могли да се справят. Автобусът бе започнал от тях, защото се страхуваше най-вече оттехните възможности. Но ек­страсенсът не знаеше, а как би искал да знаеше, за­що? Те можеха поне да забавят „Икарус“-а. И тогава може би той щеше да има време да убеди телевизия­та, че е прав. Икономистът щеше да го подкрепи. Пък и след като са отхвърлени всички възможни хипоте­зи и най-невъзможната става реална, нали така?
Апостолов натисна звънеца.

5.
7:30 ч., вторник, 16.08.1994г., пресцентърът на МВР

Полковник Николов внимателно изучаваше те­левизионния репортер. Не му се виждаше смахнат, но вероятно бе прекалил с алкохола, та още го държеше.
- Как да ви кажа, г-н Върбанов - той скръсти ръ­це пред себе си. - Струва ми се твърде рано да гово­рим за каквото и да е отвличане.
- Не знаете абсолютно нищо, така ли?
- Ако мислите, че отказвам информация, се лъ­жете. По-скоро съм изненадан. Между другото, откъ­де имате имената на младежите?
- Осведомен източник...
- ... пожелал анонимност - с насмешка довърши Николов. - Ясно. И откога знаете?
- Човекът се е обадил в телевизията към обед вчера.
- А така. Сега сме днес, около осем сутринта. Преди около пет часа дежурният в трето районно е записал едно от имената, които ми цитирахте.
Репортерът наостри уши.
- Десислава Купенова- продължи Николов. - Ше­стнайсет годишна, овално лице, дебели устни, дълга руса коса, среден ръст. Това описание са дали роди­телите. Момичето било на купон и не се прибрало вкъ­щи. Това все още не значи, че положението е несе­риозно. Първо, други не са се обаждали и второ, зна­ете, че децата на тази възраст не ги свърта много-много в домашното огнище.
- Нашата информация сочи, че децата са били заедно на купона - излъга Върбанов. Той бе получил списък на имената и нищо повече, но реши да импро­визира.
- Вижте какво, това е обикновено родителско притеснение. Никой друг не се е обаждал, но след ка­то твърдите, че всички са изчезнали, ще проверим.
Полковникът замълча, но това не уреждаше в ни най-малка степен Върбанов. Той очакваше да получи информация, а не да дава. Рискува с другия си коз:
- Източникът ни твърди, че заедно с тях е отвле­чен и служител на полицията.
Изражението на Николов‘ не се промени, което разочарова репортера, очаквал доста бурна реакция от негова страна. Полковникът само се подсмихна ед­ва забележимо.
- Взе да ми става интересно - каза. - Поне това щяхме да го знаем. Все пак ние сме полицията.
- Е, виждате ли - върна усмивката Върбанов. - Ние пък знаем.
- И как му е името на този наш служител?
- Ще го разменя с вас само срещу информация.
- Съжалявам, но изнудването няма да ви помог­не. Казах ви това, което зная. Във ваш интерес ще е да ми дадете името и ако версията ви е правилна ве­днага ще ви уведомя. Най-много до петнайсет мину­ти.
- Георги Стоянов, по чин сержант.
- Къде работи?
- В полицията, естествено - отговори Върбанов с изражение на човек, който одобрява вицовете за полицаи.
На Николов това не му хареса.
- Вижте какво - каза той, - на мен ми е ясно, че сержантът работи в полицията. Не сме толкова прос­ти, колкото ни мислите. Сигурно сте останали с впе­чатлението, че името Георги Стоянов е единственото в България?
- А, не - отговори Върбанов с променено изра­жение. - Просто нямам друга информация.
- Е, това малко усложнява нещата, но както ви обещах - до половин час ще съм пак тук.
Полковникът записа името и излезе от стаята. Забави се доста по-дълго и репортерът има удоволс­твието да види коренна промяна в поведението му. Николов изглеждаше възбуден и зачервен.
- Дайте да оставим игрите - каза отривисто пол­ковникът. - По-добре ще е да ми кажете всичко, което знаете.
- Забравихте ли уговорката?
Работи в Шесто полицейско управление. Бил на дежурство и днес по принцип не са го очаквали на работа. Аз обаче изисках домашния му телефон и се обадих.Струва ми се, че вдигна жена му. Не се е връ­щал у дома след дежурството. А сега е ваш ред!
- Не съм в състояние да кажа нищо повече - при­зна Върбанов.
- Източникът?
- Шефът знае. Ако той прецени ще каже.
- Едва ли нещата в случая опират до лична пре­ценка.
- Хич не знам - окопити се репортерът, - обаче едва ли вие сте обяснил някому за разговора с жена­та на сержанта. Или така ми се струва?
- Не е ваша работа - сопна се полковникът.
- Хубаво де, няма смисъл да повишавате тон. А случайно да попитахте в това Шесто управление да­ли някой е видял как си тръгва сержантът? Да речем -с автобус?
- Не ставайте смешен. Било е прекалено късно за градски транспорт.
- Благодаря. Мисля, че пак ще се видим.

6.
11:25 ч., вторник, 16.08.1994г., кабинетът на Генералния директор на БНТ

- Това си е ваша работа. Получих анонимно оба­ждане по телефона и просто реших да проверя - зак­лючи Вучев. - Не знаем нищо повече това, което ви е разказал репортерът. Вероятно е поппресилил неща­та, за да измъкне информация от вас.
- Трябва да знаете още нещо - упорстваше Ни­колов.
- Вие сте тук неофициално, нали така? - дари го с лъчезарна усмивка Вучев. - И очаквате да ви дам по­дробности? Че вие кога сте го правили? Всичко е сле­дствена тайна. Тъкмо виждате колко ни е приятно на нас да получаваме подобни отговори.
- Пет души са изчезнали и мога за изискам офи­циално разрешение за разпит - заплаши Николов. -Май забравяте, че между отвлечените е наш служи­тел.
- Нищо подобно. Записал съм това над леглото в стаята си. Всичко, което мога да направя е да пусна снимки на децата и вашия служител в новините - Ву­чев присви очи. - Но няма да го направя. Доколкото мога сам да преценя вие се опитвате да правите час­тно разследване, само дето не разбирам мотивите.
- Вие се опитвате да правите същото. Нали?
- Да речем, че е така.
- Тогава да говорим открито. Предлагам взаимо­помощ. При успех печелим и двамата.
Вучев се замисли над предложението и побър­за да увери полковника, че едва ли ще остане дово­лен от информацията, която е подхвърлил източни­кът, но Николов на свой ред го убеди, че нищо подоб­но, щял да повярва на всяка дума.
- Бих ви нарекъл абсолютен лъжец - заяви по­червенял полицаят след като изслуша версията на Апостолов от устата на телевизионния шеф. - Какво си въобразявате! Че съм дошъл да си губя времето?
- Казах ви, че така ще реагирате - спокойно ре­че Вучев. - Но това са фактите. И трябва да ви заявя най-отговорно, че екстрасенсът засега познава. Ка­то изключим автобуса. Проверихме във всички гара­жи на градския транспорт. Нямат такъв. Разбрахме, че този „Икарус“... - Вучев хвърли едно око на малко листче пред себе си -... номерът му е триста и седем­найсет, Съ хиляда сто двайсет и три Тъ Жъ, отдавна гние в автомобилното гробище. Бил бракуван преди година и нещо.
- Уверихте ли се лично?
- Да не почвате да вярвате? Николов кисело поклати глава.
Естествено, че не - каза. - Обаче ако се при­държаме към достоверните факти от версията, може да излезе, че някой е използвал регистрационните номера от този автобус.
- Виж ти! Не ги ли свалят?
- Много рядко. А какво ще кажете за вашия екс­трасенс?
- Да ги е свалил“ той? Не ми се вярва.
- Все пак ще проверя в автомобилното гробище - Николов се надигна от стола.
- И не забравяйте да ме държите в течение. До­говорихме се, нали?
- Да - вяло отвърна Николов. - Разбира се.
- Исках само да напомня, че за разлика от вас имам името на екстрасенса. Пък и вашите колеги ще се заинтересуват от частната ви инициатива...
Вучев широко се усмихна и даде вид, че вдига телефона. Николов го изгледа кръвнищки и почти ядо­сан напусна кабинета му.

7.
17:45 ч., вторник, 16.08.1994г., домът на Апостолов


Екстрасенсът бе попаднал в пълна безизходи­ца. Икономистът въобще не можа да си спомни какво е правил преди два дни. Единственото, което знаеше със сигурност бе това, че повече нямало да пие. Апо­столов би направил същото, ако имаше такава жена. Даваше й деветка по десетобалната система. Недос­татъкът, който откри в нея бе, че е омъжена. В общи линии с тези факти завърши посещението му при Вел­чев. Икономистът проявяваше пълна амнезия, когато Апостолов се опитваше по някакъв начин да го върне към приключението му с автобуса. Нямаше начин да пита съвсем директно - Велчев щеше да изпадне в шок.
Не можеше и да предизвика видение. И друг път беше опитвал да предизвиква, но никога не успява­ше. Нямаше достатъчно енергия. Чувстваше се напъл­но объркан, без грам идея какво да прави по-нататък. В този миг телефонът иззвъня. Апостолов вдигна слу­шалката.
- Апостолов, слушам.
- Вучев, от телевизията. Трябва незабавно да се срещнем.
- Какво? Защо? - екстрасенсът се почувства още по-объркан.
- Дълго е за обясняване. Обаче проверих част от информацията ви.
- И?
- Едно ченге се оказа прекалено любопитно. Оти­шъл да провери историята с автобуса.
- Не го е открил - предположи Апостолов.
- Точно така, но с едно допълнение. Този авто­бус е бил пенсиониран още преди година и погребан с почести в автомобилното гробище. Досега кротко си стоял там и изведнъж изчезнал. И познайте кога! Точно ден преди да се видим в кабинета ми.
- Същият номер, който ви посочих? - пръстите на екстрасенса хванаха по-силно слушалката.
- Триста и седемнайсет, С 1123 ТЖ - потвърди Вучев. - Още не съм казвал на ченгето

8.

вашето име.
Полковник Николов пусна доволна усмивка. Се­га вече го знам, приятелче. Намести слушалките по-удобно на ушите си и продължи да слуша разговора.
- По мое мнение така е по-добре - довърши Ву­чев.
- Защо мислите така?
- За да не вземе да се обади в лудницата. Исто­рията, която му разказах не го накара да подскача от радост.
- Разбирам. Кога предлагате да се видим? Мо­же още тази вечер. Мисля, че не ни остава много вре­ме.
- По-добре утре сутринта към осем в кабинета
ми.
- Ще бъда там.
- Довиждане, тогава.
Вучев затвори телефона и кимна към операто­ра. Тръгнаха към репортажната кола.
Николов остави слушалките на бюрото и грабна радиостанцията.
Блог класация

Няма коментари:

Публикуване на коментар