вторник, 5 октомври 2010 г.

Следваща спирка (роман). Глава 2

1.
5:30 ч., понеделник, 15.08.1994 г., гараж „Земляне“

Ремонтната група се върна в гаража точно за да присъства на редовната сутрешна блъсканица, кога­то повечето шофьори излизаха за първия си курс. Трите кафенета бяха претъпкани, боботещите двига­тели на автобусите караха хората да се надвикват.
Тримата мъже слязоха от аварийния „Чавдар“ и се насочиха към едно от кафенетата. Изглеждаха не­доспали и раздразнени. Почти цяла вечер бяха тър­сили закъсалия „Икарус“, след като се оказа, че нито един от диспечерите, покрай които трябваше да ми­не автобуса по курса си, не го беше забелязал. Това бе причината, която накара Радо да изригне колосал­на ругатня, с която привлече погледите на няколко це­нители на този род изрази.


- Ей, майка му стара! - продължи той. - Симо, братче, дръж ме да не падна! Онова нещо там - посочи с пръст вдясно от себе си - не е ли трошката на Жоро, а? Тъкмо тя е, мътните го взели.
Колегата му неодобрително поклати глава. - Изглежда си прав. Само дето не ми е ясно що копелетата нищо не ни казаха за това.
- Нищо, нищо! - успокои го Радо. - Майтап за на­ша сметка, значи. Хубаво. Ще ги докопам всички май­тапчии аз, тъй да знаеш! Само да знаят как ще им го върна. Не били го забелязали. Ще ги забележа аз, тя­хната мама!
Симо се приближи до „Икарус“-а и внимателно го огледа.
- Че той дори не е излизал от гаража - констати­ра той.
- Айде бе? - изуми се Радо. - Как така не е изли­зал?
- Под него е сухо.
- Сухо казваш?
Радо изпсува и се запъти към стаята на главния диспечер. Влезе вътре и впи кръвясалия си поглед в него:
- Така значи!
- Добрутро, Ради! - поздрави го диспечера. - Що си се газирал такъв?
- Ще ти кажа - процеди Радо. - Не съм очаквал подобен кален номер от вас. И от мен да знаеш, ще поискам да ви накажат. Хич не се шегувам!
- Ама чакай малко! Нищо не разбирам....
- А, и не разбираш - Радо се ухили широко. - Ця­ла вечер обикаляме като смахнати да търсим повре­ден автобус, който дори не е излизал от гаража. И твоите хора не го били виждали. Ми как ще го видят...
- Не открихте ли Жоро - прекъсна го диспече­рът.
Монтьорът едва се овладя да не го цапне по пле­шивата кратуна.
- Не знам за какъв ме взимаш - каза, - но ако случайно още не си разбрал, ти повтарям, че Жоро тази вечер изобщо не е излизал от гаража. На теб ти плащат да следиш кой как си прави курсовете, а не да си правиш дебелашки шеги на чужд гръб!
Сега вече кипна и главният диспечер:
- Няма дати позволя да дрънкаш глупости по мой адрес! Обвиненията ти са налудничави!
Грабна слушалката на телефона и поиска вчера­шните разписания. Когато ги донесоха ги прелисти и извади това на Жоро. Тресна го върху бюрото си с текста към Радо.
- Ето му разписанието за твое сведение! Радо го взе в ръце и внимателно го прегледа.
- Майтапът е бил и за твоя сметка - обобщи. - Ня­ма автобус с такъв номер в гаража.
- Какво искаш да кажеш?
- Триста и седемнайсети го бракувахме минала­та година. Добре си спомням това, защото лично аз съм го поправяй най-малко сто пъти. Би трябвало да си спомниш, че този автобус редовно правеше номе­ра и шофьорите никак не се радваха ако им се нало­жеше да го карат. Триста катастрофи за една година. Как ти се струва?
Диспечерът изтръгна листа от ръцете на монтьо­ра.
- Вярно бе! Трябва да е някой от новите. Сбър­кал е пътния лист!
- Нищо подобно. Нали ти казвам, че автобусът му е тук.
- А как ще обясниш факта, че всички са го виде­ли по курса към Владая?
Радо сви рамене:
- Това ти трябва да го обясниш.

Същата вечер Димитър Тотев, шофьор в „Земля-не“ вдигна сватба. Присъстваха членовете на ремон­тната група, главният диспечер и почти всички рабо­тещи в гаража. Никой оттях не повдигна повече въп­роса за курса към Владая, за Жоро и кола 317-та. Про­сто никой не си спомняше нещо подобно някога да се е случвало.

2.
76:30 ч., една година по-рано, работилницата на гараж „Земляне“


Радо тегли финален шут по ламарината на авто­буса. Току-що бе излязъл от канала под него, покрит от глава до пети с грес и масло. Ако зависеше от него би скъсал всякакви дипломатически отношения с ун­гарците, които имаха наглостта да продават съмни­телни автобуси на България и с удоволствие би разс­трелял тиквениците, които даваха пари за подобни гробници.
- Нищо не става от този боклук - заключи той. -Скапал се е. Напълно се е скапал.
- И ти да бъхтиш из разбити пътища с тройно по­вече пътници, и ти ще се скапеш - увери го Симо. -Какво е този път?
- Какво ли не му е! - изсумтя Радо. - Идиотът, кой­то го е карал последния път е забравил да види има ли масло в двигателя. И познай? Нямало е никакво масло. Двигателят е блокирал, да му се не види! А и ми писна от този автобус! Минат не минат два дни и ми го карат за ремонт! Отгоре на това мирише. Се ед­но са го използвали за катафалка, мамка му!
Радо запали цигара, закашля се дрезгаво и я за­гаси.
- Разкапва се. Чудно ми е как досега някой път­ник не е пропаднал. Изгнил е отдолу, казвам ти.
Вдигна юмрука си срещу Симо.
- Целият го вкарах.
- А стига бе!
- Слез в канала и ще видиш дупката, щом не вяр­ваш.
Симо недоверчиво присви очи и стана от гума­та, на която беше седнал. Тръгна към автобуса. Не че искаше да види дупката, оставена от юмрука на Ра­до. Имаше собствени причини. В крайна сметка лич­но той беше проверил изправността на автобуса пре­ди ден и можеше да се закълне, че в двигателя има­ше достатъчно масло. Тогава „Икарус“-ът беше абсо­лютно изправен.
Лъхна го миризма като от развалено месо. Мяс­тото, където Радо бе пъхнал ръката си изглеждаше като гангренясала рана. Симо почти видя бели червейчета да надникват от нея. Докосна я с пръсти и веднага ги отдръпна.Не можеше да е истина, обаче му се струваше, че тенекията пулсира. Имаше чувст­вото, че е допрял пръстите си до кожа, гореща като
на тежко болен. Вонята се засили и Симо побърза да излезе преди да се е задушил.
- Е - попита Радо, - скапап се е, нали?
- Дума да няма! Така си е.
Нито един от двамата не спомена пред друг за случилото се. Предложиха автобусът да бъде браку­ван и забравиха за съществуването му, така както го­дина по-късно щяха да уверяват всеки, че шофьор на име Жоро никога не е работил в гараж „Земляне“.


3.
13:30 ч., седмица по-късно, автомобилното гробище

 
„Вечният сокол“ несъмнено бе попаднал на за­сада, устроена от Империята. Соло и Скайуокър зна­еха, че предстои тежка битка. Два имперски разру­шителя бяха застанали фронтално срещу тях, а свет­линната им скорост както винаги не включи.
Момчетата бяха толкова погълнати от играта в потрошения „Икарус“, че въобще не забелязаха сян­ката зад тях.
- Обърни наляво! - нареди едното. - Хайде, Соло, дай им да се разберат!
- Момент, Люк! Само почакай да видя сметката на оня изтребител! Включи защитния щит! Соколът ня­ма да издържи още едно попадение.
Сянката се хвърли напред и сграбчи Соло за ра­менете. Момчето изпищя. Скайуокър скочи през счу­пения преден прозорец и побягна.
- Спокойно, моето момче - прошепна дрезгаво сянката на пленника си. - Аз съм пазачът. Нищо лошо няма да ти се случи.
Запуши устата му с една ръка, докато с другата започна да сваля панталоните му.
- Спокойно, спокойно - пазачът бе започнал да се задъхва. - Колко пъти съм ви казвал да не играете тука! Трай, инак ще кажа на майка ти!
Момчето впи зъби в косматата ръка, която при­тискаше устата му. Мъжът изруга и от пусна хватката, с което му даде възможност да използва шофьорс­ката седалка като трамплин. То отскочи от нея и из­летя навън през предното стъкло. Изправи се на кра­ка и понечи да хукне, но се препъна в свалените си панталонки и залитна назад. Точно зад гърба му, за­бито дълбоко в земята, стърчеше арматурно желязо. Капитан Соло се наниза на него. Педя от желязото се показа, обляна с кръв, на сантиметър от пъпа му.
Пазачът видя всичко. Стоеше онемял в автобу­са и притискаше ухапаната си ръка. От устата му те­чеше кръв. Собствените му зъби се бяха впили в дол­ната му устна, но той дори не усети това. Понечи да слезе, но предната врата внезапно се затръшна пред носа му. Автобусът се затресе и го отхвърли към шо­фьорската седалка. Пред очите му отново беше мом­чето. Но желязото, което го караше да изглежда като неизвестна пеперуда в хербарий, сякаш се топеше, изчезваше. Пазачът изведнъж престана да се вълну­ва от затворилата се врата и внезапното пробужда­не на автобусния двигател. Не, желязото не се топе­ше. Просто момчето се изправяше. Това е невъзмо­жно, крещеше съзнанието му. Лъжеш се, старче, про­кънтя чужд глас в главата му, капитан Соло става и идва за теб.Момчето се изправи и погледна право в него. По ризата му нямаше дори следа от кръв. Мъ­жът изкрещя.
Предната врата на автобуса отново се отвори и момчето влезе вътре. Вмъкна се в шофьорската ка­бина, а от очите му струеше неестествена зелена све­тлина. Насочи погледа си към пазача.
- Педофил, а? - каза то, но гласът му не беше момчешки.
Гласът беше дрезгав и прастар. Това беше гла­сът, който преди малко... о, не, това беше гласът, кой­то му бе обясним защо момчето...
- Да, станах, за да дойда за теб, а ти педе­раст скапан дори не се радваш на това!


4.
14:45 ч., същият ден, автомобилното гробище


Скайуокър се върна. Застана до „Икарус“-а и се огледа на всички страни, готов веднага да си плюе на петите, ако от някъде се зададе пазачът. Но нямаше никой.
- Васко - прошепна той. - Васко, тук ли си?
Не последва отговор. Момчето влезе в автобу­са.
- Васко! Васко, бе! Кажи ако си се скрил! Васко? Иди си, чу в главата си, иди си. Васко е добре.
Само си иди. Не ти е дошло времето.

- Ицо-о-о-о! Ице-е-е-е!
Момчето се стресна. Майка му го търсеше.
- Ице-е-е! Хайде, скъпи! Ице-е-е! Тръгваме на го­сти! Идвай!
И момчето


5.

се събуди.
- Боже мой! - изхриптя сънено Бърдаров. - Ама че сън!
Огледа се.
- Да ме вземат мътните! Че аз още съм в прокле­тия автобус!
Бързо стана от седалката и погледна часовника си. 1:25 сутринта. Бърдаров ясно си спомняше, че се е качил в един и трийсет и девет. Не беше възможно да е проспал двайсет и четири часа. Още повече, че датата продължаваше да е същата. И освен това ве­че не беше сам в автобуса. Някой зад него хъркаше юнашки.
Бърдаров разтърка очите си и огледа вътреш­ността на”Икарус”-а. Цели шест пътници, без него. Дъ­скорезницата беше пуснал полицай с тънки отврати­телни мустачки. На седалка пред него спеше блондин­ка, а в задната част със същото се занимаваха двама тийнейджъри, отпуснали глави върху рамената на га­джетата си.
- Откога сънят е станал зараза - промърмори под нос журналистът.
Пристъпи към шофьорската кабина и почука на стъклото.
- Ей, приятел! Къде сме?
- Хайде бе, Скайуокър, къде се губиш! - чу познат глас. - Влизай в командната кабина. Вляво е „Звезда­та на смъртта“!
Май полудявам. Журналистът разхлаби вратов­ръзката си и откопча двете най-горни копчета на ри­зата си. По челото му изби студена пот. Или още спя. Той се доближи максимално към затъмненото стъкло и видя шофьора. Зад волана на „Икарус“-а стоеше Ва­ско.
- Айде бе, Ицка! Няма да те изям! Влизай, че ста­ва напечено!
Не ти е дошло времето, обади се призрачни­ят глас от съня му. Майната ти, отвърна Бърдаров и натисна дръжката на вратата. Влезе в шофьорската кабина.
Това е той. Същият „Икарус“, модел 70-та годи­на. А отвън изглеждаше толкова нов.
- Е, приятелю, радвам се да те видя - Васко се обърна към него.Никаква промяна. Същото хлапе с рижа коса, чип нос и лице покрито с лунички. Много отдавна той беше на осем години и си беше останал на толкова. - Тогава ти избяга...
- Ами аз... - заоправдава се журналистът -... по­мислих, че пазачът...
- Нищо де! - зауспокоява го Васко. - Нали сега се върна. Върна се.
- Както и ти, между другото.
- Да, върнах се и аз...
Бърдаров замълча. Бе уверен, че продължава да сънува.
- ...при това с „Вечния сокол“ - довърши прияте­лят му.
- Забелязах.
- Събирам нов екипаж довери му Васко. - Как ти се струва?
- Кое?
- Екипажът. Принцеса Леа ще ти хареса. Журналистът вдигна рамене.
- Ти я видя. Беше на една седалка от ченгето -поясни приятелят му. - Тръгваме на опасна мисия, Ска-йуокър. И ти си командирът.
- Много се радвам, но...
Бърдаров не продължи. Просто нямаше никой на шофьорската седалка. Васко беше изчезнал и „Ика-рус“-ът се движеше сам. В пълна тишина, ако не се броеше хъркането на полицая. Майната му на шиба­ното хъркане, драги! Автобусът се движи без двига­тел и този въпрос, както виждаш, не е само от компе­тенцията на Артър Кпарк. А я си представи, че само си въобразяваш, че се движи, а всъщност е спрял. Не се подигравай, братовчед! Гледай спидомера - сто ки­лометра в час. На това ли му викаш спрял автобус?
Журналистът седна на шофьорската седалка и опита да завърти волана, но той не му се подчини. На­тисна педала на спирачката.
- Съжалявам, г-н Бърдаров, но до следващата спирка има още път. Не спираме по желание.
Бърдаров стреснато се озърна. Нямаше никой. Визьорът за обратно виждане го увери, че останали­те пътници (екипажът, приятел) все още спят непро­будно.
- Нали уж бяхме за гараж?
Не получи отговор. Стана от седалката и излезе от кабината. Подпря се на външната й стена. Бръкна в джоба на сакото си и извади нова кутия „Виктори“. Отвори я бавно и внимателно, като следеше да не раз­къса станиола. Избра една цигара и я изтегли. Нежно я размачка с пръсти, след което я сложи в устата си. Тогава откри, че няма с какво да я запали. Пребърка всичките си джобове, но не откри запалката. Тъкмо реши да провери за огънче някой от спящите, когато клаксонът на „Икарус“-а остро изсвири.
- Какво искаш пък сега?
Обърна се към кабината. Нежно розово сияние бе оградило метална табелка, прикрепена близо до пантите на шофьорската врата. На табелката бе на­рисувана запалена цигара, задраскана от червен хикс.
Подобни табели в автобусите забраняват пуше­нето.
Журналистът прибра цигарата обратно в кутия­та. Сложи я в същия джоб, от който я бе извадил и напипа запалката. Беше готов да се закълне, че златното “Зипо“ допреди малко го нямаше в този джоб.
- Мерси, че ми я върна все пак.
Реши да не буди останалите и седна с лице сре­щу тях.

6.
- Пън, копеле, дай един автограф преди концер­та!
- Окей, Кърк! Винаги за теб. Как я караш в „Ме­талика“?
Много сме зле, братче - оплака се Хамет. - Ни­какви свежи идеи при нас. На концерт я съберем три­ста души, я не.
Пъна се разписа на фланелката на Кърк.
- Не се притеснявай, копеле - каза му, - и аз в Ел Ей събрах едва петнайсетина хиляди. Ще взема да из­мисля няколко парчета за вас. Ти Кицата Маричков знаеш ли го?
Кърк озадачено сви рамене.
- Абе не е толкоз важно - махна с ръка Пъна. -Фронтмен на „Щурците“ - нещо като „Ролинг стоунс“ в България. За него ако знаеш колко много съм компо­зирал...
- Страхотен си, Пън! - със страхопочитание каза Кърк. - И от мен да знаеш - няма по-добър от тебе!
- Айде стига, Кърк. Само кажи на Улрих да взе­ме да научи да ги бие тия тъпани. Срамна работа ина­че!
Пъна го потупа благосклонно по рамото и тръг­на към сцената, където го очакваше групата му.
- Къде се губиш бе, Джагър! - провикна се той. -Да не си забравил, че свирим тази вечер. Избягвай да идваш в последния момент, момче!
- Сори, Пън - извини се Джагър. - Ходих да дрин-кна една бира за отскок.
- А пък аз ти казвам, че ако продължаваш така ще зарежа „Стоунс“. Знаеш, че ги мразя тия работи.
Докато спореха, публиката в залата беше нап­раво побесняла. Истерични фенки крещяха предор-газмено: „Обичаме те, Пън! Само ни поискай и сме твои!“. Предтяхсе изтъпанчи водещия шоуто. Почака врящия котел на залата да поутихне малко и изкрещя в микрофона:
- Е, добре, копелета! Искате Пъна и ще го полу­чите! Дами и господа, имам-удоволствието да ви пре­дставя тази вечер неотразимия Пън и неговата гру­па „Ролинг Стоунс“!
Групата изскочи на сцената. Малко след това из­лезе и Пъна. Мощни прожектори осветиха най-вели­кия китарист и вокал на всички времена. Възторже­ните възгласи на публиката галеха слуха му. Пъна се усмихна покровителствено и дрънна първия акорд.
феновете побесняха, изпаднаха в екстаз. Само едно тревожеше звездата - шибаната зала непрекъснато му напомняше вътрешността на „Икарус“. И изведнъж пред него изникна онова неграмотно лайно Ингви Малмстийн, който изтръгна китарата от ръцете му и изкрещя:
- Мерси,
7.

че ми я върна пак.
Пъна отвори очи. В предната част на автобуса видя млад мъж с елегантен костюм и уморен вид. Тъ­кмо той беше казал думите, които чу от устата на Ин­гви в съня си. Пъна се ококори насреща му.
- Ало, господине!
Бърдаров трепна. Ето го и първия събуден. Чес­тито, приятелче. отиде при него.
- Здравей, момче - каза. - Добре ли спа?
- Трябва да ми помогнете. Трябва да помогнете на всички! Нещо странно и ужасно става в този рейс.
- Знам.
- Ами помогнете тогава!
- Как?
Пъна понижи глас, сякаш се срамуваше:
- Не можем да станем от седалките. Журналистът го погледна недоверчиво.
- Айде бе! А защо не опиташ?
Пъна наистина опита и, слава Богу!, този път ус­пя да отлепи задника си от седалката. Изглеждаше още по-засрамен.
- Но, господине - каза той, - ние наистина го бях­ме закъсали. Славчо! - викна той към заспалия си при­ятел. - Славчо!
Понечи да го разтърси, но журналистът го спря с ръка.
- Остави го да се събуди сам - каза. - Вярвам ти, напълно ти вярвам.
- Ама той ще потвърди. И другите - също.
- Не - отсече Бърдаров. - Не ги събуждай. Поне засега. Най-малкото момичетата ще вдигнат страхо­тна олелия.
- Прав сте - каза Пъна след размисъл. - Да ви се намира цигара повече?
- Тук не се пуши. Момчето го изгледа смаяно.
- Точно така - потвърди Бърдаров. - Не че не бих ти дал, но нашият приятел автобусът забранява. По-добре ми кажи как и защо се качихте на него. Не ви забелязах, когато аз се качвах.
Пъна обясни събитията.
- Викахме, но ченгето въобще не ни забеляза -завърши той. - По-нататък не знам. Заспал съм.
- Изглежда сте първите щастливци.
- По-добре да си бях тръгнал пеш. Как ще се из­мъкнем?
Журналистът безпомощно разпери ръце и в то­зи момент Пъна бе осенен от идея:
- Ами аварийната спирачка?
- Едва ли ще помогне - със съмнение поклати гла­ва Бърдаров. - Лично аз опитах с традиционната. Ни­що не излезе.
- Искате да кажете, че няма шофьор в автобуса? - очите на Пъна се разшириха. - Че кой кара тогава?
- Не знам - отговори уклончиво Бърдаров. Стру­ваше му се прекалено рано да разкаже на момчето за срещата със стария си приятел. - Предлагам да из­чакаме другите да се събудят. Може да ни щракне ня­коя идея за напускане на кораба, така да се каже. По­вече глави, по-добро решение, напи така?

8.

Автобусът бибипка. Тя не му обръща внимание. Какво толкова! Да прегракне, ако иска! Ще продъл­жи пеша. Вечерта е толкова красива и прохладна. Да­ва знак на шофьора да продължи. Той затваря пред­ната врата, задминава я и се изгубва в мрака. Илия­на продължава да върви напред. Приближава до хра­ста и от него изскача мъж. Но не, това не е непознат мъж, а точно определен човек. Гаджето й. Но как я е изпреварил, тя току-що напусна апартамента му. В дя­сната му ръка просветва нож. Голям кухненски нож. И вероятно много остър. Тя се обръща назад, но пъ­тят за отстъпление е отрязан. Зад нея отново е той. Гледа я насмешливо.
- Изненадана ли си, кучко? Не знаеше ли, че сме близнаци?
Разбира се, че не езнаела. Дори не е подозира­ла. Той се протяга към нея и я хваща за китката. Боле­знено извива ръката зад гърба й. Обръща я с лице към другия.
- Усети ли, краво, как се издъни, а? Трябваше да хванеш автобуса - казва той и опира ножа в гърлото й. - Нещастна курва! Ебеше се и с двамата и това ти правеше кеф!
Не, иска да извика тя, не е вярно!, но от устата й излиза само глухо гъргорене и въпреки това той я чу­ва.
- Разбира се, че е. Навирахме ти го! На-ви-рах-ме ти го! Чукаш се значи и с двамата и не знаеш за това, а? Ама че майтап, ха-ха!
Грубо разкъсва блузката й и я поваля на земята.
- И преди да те заколим пак ще ти го турим! Тоя път и двамата. Харесвали ти сандвича, а? Или искаш един след друг? Повече глави,

9.

по-добро решение, нали така?
Илияна се изплъзна от кошмара. Въздъхна об­лекчено. Все още е в автобуса и в него има хора. Мъж и момче говорят. И най-важното е, че шибаната фи­зиономия на гаджето й се разкара, заедно с остатъ­ка от съня. Мъжът я забеляза.
- Охо, добре дошла в клуба!
Двамата се приближиха към нея. Ами ако кош­марът започва тепърва. Тя се отдръпна назад, почти се сви в седалката. Мъжът протегна ръката си.
- Христо Бърдаров - представи се. - Журналист.
- Илияна Владимирова - отвърна със същия офи­циален тон тя и пое ръката.
- Иван - смутолеви момчето. - Иначе ми викат Пъ­на.
И двамата изглеждат разтревожени. Илияна от­ново придобива чувство за нереалност, чувство за продължаващ кошмар.
- За какъв клуб говорехте?
- Това е дълга и забавна история - каза Бърда­ров. - В най-общи линии може да се каже, че сме плен­ници на автобуса, на който сме се качили. Нямате друг избор, освен да ни повярвате.
Бърдаров и Пъна започнаха един през друг да излагат доводи в подкрепа на твърдението и Илияна бавно започна да попълва с нови впечатления собст­вените си съмнения. Бабо, ами защо са ти толкова го­леми очите, ами устата? Блестящото нещо в храсти­те. Беше се появило тъкмо когато сметна, че може да не се качва в автобуса. Явно той е искал да го забе­лежи. И сънят. Толкова реален. Глупости, не може да има близнак. И все пак... изнасилена и убита насън. Стори й се доста възможно в този момент.
- Да, вярвам ви - каза тя в отговор на въпроса на Бърдаров. - Колкото и абсурдно да звучи всичко. Да имате излишна цигара.
Мъжът и момчето се усмихнаха съзаклятнически.
- Нашият общ приятел - Бърдаров многозначи­телно погледна към кабината на автобуса - е решил да ни сплоти в дружество „Приятели на белия дроб“. Никакви цигари!
Блог класация

Няма коментари:

Публикуване на коментар