неделя, 24 октомври 2010 г.

Четири брадви и едно погребение

Хю ГРАНТ*
Откакто дойде на власт новият месия Бойко Борисов страната цъфна и върза. Да, ама не! Вместо кабинетът му да започне здрава работа и да взема мерки срещу кризата, всичките му усилия се насочиха в лов на вещици, само дето не се знае кои са ловците и кои вещиците.
Ето така кризата набра скорост, натрупа сили и се стовари върху обикновения българин като Калоян Махлянов върху дребничка японка.


Значи, на нас, разбира се, ни е кеф да имаме премиер тип Шварценегер, на когото не могат да се припишат онзи особен вид наклонности, толкова характерни за бившия баш министър Сергей.
Кеф ни е, също така, да слушаме харабийските Бойкови приказки от 1001 нощ, но едва ли те ще ни топлят в очертаващата се студена и тъмна зима.
Та, като говорим за зимата се сещаме за брадва №1, която генерал-лейтенантът размаха над главите ни, а именно
фиаското с енергийните проекти.
За начало ще посочим дългоочаквания проект АЕЦ „Белене“, който се провали с гръм и трясък неотдавна (за което ние писахме и в предния епизод на „Безусловно“), след оттеглянето на германската компания RWЕ.
Следва „Южен поток“, за който лично Берлускони дойде да натиска България. И там ударихме на камък, тъй като комшиите отново се оказаха по-далновидни от нас.
Остава ни да се надяваме на „Набуко“, но да не забравяме, че това е проект, датиращ още от Втората световна война.
Прочее, започна да расте безработицата.
Бавно и славно. Както се полага при кабинет без никаква ясна програма какво смята да прави за развитието на българската икономика. Досега не сме чули за въвеждане дори на една мярка за стимулиране на частния бизнес и държавния сектор. Напротив - започват усложненията, първото от които е въвеждането на новия тип касови апарати, които ще се връзват директно към НАП. Тази мярка, освен че ще напълни джобовете на няколкото фирми, които произвеждат и поддържат въпросните машинки (колко ли са платили, за да лансират тази идея) няма да доведе до нищо полезно.
И докато брадвата с безработицата можеше да се предвиди от всеки, то новото правителството, вместо да предприеме адекватни мерки, се зае с
изграждане на полицейска държава от беден тип.
Постоянно се размахват компромати, изчезват и се появяват доклади, които обаче с нищо не допринасят за развитието нито на икономиката, нито на социалните дейности.
Хубаво е, естествено, да има силна ръка, но тя трябва да пляска престъпниците, а не обикновените хора.
Полицейщината, налагана от Бойко, може да донесе само нови поразии и да отблъсне и малкото останали инвеститори в България. Управлението чрез страх е доказано неефективно (справка кабинетът Костов).
Най-опасна е брадвата, насочена към здравеопазването и образованието.
Орязаните бюджети в тези две сфери ни карат да мислим, че основната цел на новия кабинет е производството на болни малоумници, които с телешки възторг ще викат: „Осанна! Бойко е новият бог!“.
Колко други брадви е предвидил новият премиер, можем само да гадаем.
Та няма да е зле покрай всичките брадви Бойко да ни връчи по една лопата, за да подготвим погребението на България.


В ролята на Хю Грант - Борис Зл. Павлов & Андрей Миков
Безусловно, епизод 2/2009 
Блог класация

Няма коментари:

Публикуване на коментар